Postupak prijavljivanja korupcije

Prijavljivanje korupcije može biti interno i eksterno. 
Interno prijavljivanje se vrši nadređenom ili drugom licu u instituciji u kojoj je lice koje prijavljuje zaposleno, a koje je po ovlaštenjima odgovorno za zakonit rad institucije, kao i licu ili organu koji obavlja poslove nadzora ili revizije u institucijama Brčko distrikta. 
Eksterno prijavljivanje se vrši policiji, tužilaštvu ili Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta. 
Eksterno prijavljivanje je moguće izvršiti i prema javnosti, što predstavlja poseban oblik zaštićenog prijavljivanja.

Interno prijavljivanje vrši se na način uređen internim aktom institucije o prijavi i zaštiti zviždača. Svaka institucija je dužna donijeti ovaj interni akt koji treba biti vidno istaknut u prostorijama institucije i njenoj Internet stranici. Nedonošenje internog akta predstavlja prekršaj te će se za ovaj prekršaj kazniti rukovodilac institucije novčanom kaznom u iznosu od 500 do 2.000 KM.
Internim aktom se uređuje način internog prijavljivanja korupcije, postupanje po zaprimljenim prijavama, razmatranje zaprimljenih prijava, obaveza obavještavanja lica koje je prijavilo korupciju o poduzetim radnjama, zaštita lica koje prijavi korupciju i druga pitanja koja su vezana za interno prijavljivanje korupcije. Ovim aktom se također određuje nadležna služba, tijelo ili lice za prijem i razmatranje prijave, kao i sadržaj prijave.  
Interna prijava se može podnijeti i neposredno rukovodiocu institucije u slučaju da rukovodilac institucije nije donio interni akt o prijavi i zaštiti ili postupak internog prijavljivanja nije poznat, odnosno ako u prostorijama i na internetskoj stranici institucije nije jasno i na vidnom mjestu istaknuto obavještenje o nadležnoj službi, tijelu ili licu za prijem i razmatranje prijave. Neposredna prijava rukovodiocu se može izvršiti i ako zviždač ima razloga da vjeruje da se ovlašteno lice kojem se prema internom aktu podnosi prijava direktno ili indirektno dovodi u vezu s koruptivnom radnjom.
Zakon ne reguliše način podnošenja prijave, ali Model pravilnika o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti lica koje prijavi korupciji, koji je predložen institucijama od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i čija su rješenja preuzele institucije Brčko distrikta, propisuje da povjerljivo interno prijavljivanje može biti pismeno ili usmeno. 
Prema ovom modelu, kada se se prijavljivanje vrši u u pisanoj formi prijava mora da sadrži informaciju o djelu korupcije ili druge nepravilnosti koja se prijavljuje sa činjeničnim opisom, ime, prezime i naziv radnog mjesta zaposlenog na kojeg se prijava odnosi, prijedlog o dokazima, odnosno predmetima koji služe kao dokaz, materijale koji potvrđuju navode zahtjeva (u smislu pismenih dokaza, u prilogu), ime, prezime, poziciju (radno mjesto) i svojeručni potpis lica koje je podnijelo prijavu. Poseban obrazac za prijavljivanje korupcije nije propisan Zakonom, ali pravilnici institucija o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti lica koja prijavi korupciju mogu sadržavati obrazac za prijavu korupcije.
Kada se prijavljivanje vrši usmenim putem, lice kojem je prijava podnesena dužno je o prijemu iste sačiniti službenu zabilješku. Anonimno prijavljivanje može biti samo pismeno. Anonimna prijava treba da sadrži informaciju o djelu korupcije ili druge nepravilnosti koje se prijavljuju sa činjeničnim opisom, ime, prezime i naziv radnog mjesta zaposlenog na kojeg se prijava odnosi, prijedlog o dokazima, odnosno predmetima koji služe kao dokaz, materijale koji potvrđuju navode zahtjeva (u smislu pismenih dokaza, u prilogu).
Lice ovlašteno za prijem i evidenciju prijava korupcije dužno je svaku zaprimljenu prijavu, odnosno službenu zabilješku o prijavi, odmah i direktno dostaviti rukovodiocu pri čijem uredu se vodi centralna evidencija svih internih prijava korupcije i drugih nepravilnosti.

Zakon ne reguliše postupanje po prijemu interne prijave. Međutim, Model pravilnika o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti lica koje prijavi korupciji, koji je predložen institucijama od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i čija su rješenja preuzele institucije Brčko distrikta predviđa da rukovodilac institucije odredi lice koje je ovlašteno provesti prethodne radnje utvrđivanja osnovanosti prijave. Prethodne radnje osnovanosti navoda iz prijave i utvrđivanje pravne kvalifikacije prijavljenog djela se provode u roku od 10 dana od dana dobijanja zaduženja, a o ishodu ovih radnji se informiše rukovodilac institucije. O poduzetim prethodnim radnjama se obavještava podnosilac prijave, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema prijave.  Anonimni podnosilac prijave će biti obavješten o poduzetim prethodnim radnjama ako postoji odgovarajuća mogućnost komunikacije (npr. anonimni email).

Lice koje je ovlašteno za provođenje prethodne radnje i utvrđivanje osnovanosti prijave dužno je svaku internu prijavu detaljno razmotriti. Ovo obuhvata neposredni uvid u predmete, akte i službene prostorije institucije kao i uzimanje izjave od državnih službenika, zaposlenika i drugih zaposlenih u instituciji vezano za predmet prijave. Na osnovu nalaza, lice koje je ovlašteno za provođenje prethodne radnje daje mišljenje o osnovanosti prijave i eventualnoj pravnoj kvalifikaciji djela.

Ukoliko je utvrđena osnovanost prijave, radnje koje mogu biti poduzete uključuju pokretanje disciplinskog postupka, informisanje nadležnog tužilaštva ukoliko djelo ima obilježja krivičnog djela, te  radnje radi sprečavanja daljeg nepravilnog postupanja i otklanjanja štetnih posljedica počinjenog djela. 

Zviždač može eksterno prijaviti korupciju u slučaju kada postupak po internom prijavljivanju traje duže od 15 dana. Eksterno prijavljivanje se također može vršiti ukoliko zviždač smatra da je interni postupak po prijavi bio nepravilan ili zviždač ima razloga da vjeruje da se ovlašteno lice kojem se prema internom aktu podnosi prijava, ili rukovodilac institucije, direktno ili indirektno dovode u vezu s koruptivnom radnjom.

Poseban oblik zaštićenog prijavljivanja je javno objavljivanje ili na drugi način činjenje javno dostupnim informacija koje ukazuju na korupciju. 

Javno prijavljivanje je moguće izvršiti pod uslovom da zviždač sumnja da će biti izložen štetnim mjerama od određenog lica, ili da, u slučaju zaštićenog prijavljivanja nadležnim autoritetima, neće biti preduzeta adekvatna radnja, ili da će dokazi i informacije biti prikriveni ili uništeni, ili da je ista informacija prijavljena nadležnim autoritetima, a u zakonskom roku nije preduzeta adekvatna mjera.