Pravna pomoć


Koja pravna pomoć je na raspolaganju uzbunjivačima?

Zakonom je propisano da prijavilac korupcije ima pravo na besplatnu pravnu pomoć organa nadležnog za pružanje te pomoći. U Republici Srpskoj je to Centar za besplatnu pravnu pomoć, koji je je Republička upravna organizacija u sastavu Ministarstva pravde https://mpr-centar.org/index.php/sr-YU/ocentru .
Udruženje Vaša prava https://pravnapomoc.app/ba/about pruža besplatnu pravnu pomoć koja obuhvata davanje informacija o pravima i obavezama korisnika usluga, pravnih savjeta, sastavljanje raznih podnesaka, zastupanje korisnika usluga u postupcima pred sudovima, institucijama, organima i tijelima u skladu sa relevantnim zakonima i međunarodnim instrumentima zaštite ljudskih prava. Udruženje pruža besplatnu pravnu pomoć u pravnim oblastima radnog prava, imovinskih odnosa, porodičnog prava, socijalnih prava, statusnih prava, penzijsko-invalidskog osiguranja, između ostalih. 
Transparency International BiH putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pruža pomoć i licima koja prijavljuju korupciju. Informacije o dostupnoj pomoći se nalaze na https://ti-bih.org/oblast/pravna-pomoc