Protecția avertizorilor de integritate împotriva răzbunării

Legea definește răzbunarea ca fiind orice formă de răfuială, presiune, dezavantajare sau discriminare la locul de muncă care este în legătură cu avertizarea de integritate sau rezultă din ea. Forme de răzbunare sunt: concedierea, suspendarea, retrogradarea, refuzul la promovarea în funcţie sau instruire, transferul represiv, anularea primelor, a înlesnirilor sau a altor beneficii, hărţuirea sau alt tratament represiv, precum şi ameninţările cu astfel de acţiuni.

Înregistrarea unei dezvăluiri a practicilor ilegale de interes public în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale şi al avertizărilor de integritate acordă angajatului care o face statutul de avertizor de integritate.

Dacă dezvăluirea este înregistrată, angajatului, în contextul recunoașterii sale în calitate de avertizor de integritate, i se comunică următoarele detalii:

  • în cazul depunerii în scris a avertizării de integritate – confirmarea scrisă privind înregistrarea în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale şi al avertizărilor de integritate, faptul inițierii unei examinări a circumstanțelor descrise în avertizarea de integritate şi termenul în care va fi informat despre rezultatele examinării;
  • în cazul comunicării avertizării de integritate prin telefon – numărul de înregistrare a apelului, faptul inițierii unei examinări a circumstanțelor descrise în avertizarea de integritate și termenul în care poate reveni cu un apel sau, după caz, în care operatorul îl va contacta telefonic (conform preferințelor angajatului) pentru a-l informa despre rezultatele examinării;
  • indiferent de modalitatea de comunicare a avertizării de integritate – despre respectarea confidențialității identității sale la examinarea dezvăluirii, cu excepția cazurilor de pornire a procedurilor penale sau contravenționale în care este atras în calitate de martor și solicită protecție;
  • în toate cazurile – faptul că statutul de avertizor de integritate îi va fi retras dacă, pe parcursul examinării, se constată că dezvăluirea nu întrunește vreuna dintre condițiile prevăzute de lege.

If the whistleblower is subject to retaliation from the employer or another person from the public or private entity in which he/she is employed, she/he is entitled to request protection. In order to beneficiate from the protection measures, the employee who discloses an illegal practice (reporting wrongdoing) must meet the following requirements:

Dacă avertizorul de integritate este supus răzbunării din partea angajatorului sau a unei alte persoane din cadrul entității publice sau private în care este angajată  este în drept să solicite protecție. Pentru a beneficia de măsurile de protecție, angajatul care dezvăluie o practică ilegală (raportarea unor practici ilegale) trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • să fie recunoscut în calitate de avertizor de integritate,
  • să fie supus răzbunării și
  • să existe legătură de cauzalitate între dezvăluirea practicilor ilegale şi pretinsa răzbunare.

În cazul dezvăluirii publice a practicilor ilegale, angajatul poate fi recunoscut ca avertizor de integritate fie de către autoritățile de examinare (angajatorul sau Centrul Național Anticorupție), fie de către autoritățile de protecție (angajatorul sau Ombudsmanul) atunci când solicită protecție.

În cazul în care Ombudsmanul dispune de informații privind încălcarea în masă sau gravă a drepturilor și libertăților omului, în cazurile de o importanță socială deosebită sau în cazul în care este necesară apărarea intereselor unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare, Ombudsmanul este în drept să acționeze din oficiu și în acest caz nu este obligatorie confirmarea statutului de avertizor de integritate.

Solicitarea de protecție poate fi făcută către:

  • angajatorul, în cazul dezvăluirilor interne ale practicilor ilegale;
  • Ombudsmanul, în cazul dezvăluirilor externe şi/sau publice ale practicilor ilegale.

Autoritatea de protecție (adică angajatorul sau Ombudsmanul) va examina în regim prioritar (în termen de cel mult 15 zile calculat din ziua intrării şi înregistrării cererii la autoritatea de protecție), cererea prin care se solicită protecția avertizorului de integritate, după care va informa avertizorul de integritate cu privire la satisfacerea sau nu a cererii sale.

Angajatorul va întreprinde acțiuni cu caracter administrativ în vederea încetării răzbunării împotriva angajatului, inclusiv la locul de muncă, şi a asigurării protecției acestuia ca avertizor de integritate. Respectiv, Angajatorul urmează să anuleze actele administrative cu valoare de răzbunare în legătură cu dezvăluirea practicilor ilegale făcută de avertizorul de integritate.

Avocatul Poporului va examina cererea de protecție a avertizorilor de integritate şi va contribui la apărarea acestora în conformitate cu prevederile Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului 

Angajatorului îi revine sarcina să demonstreze că măsurile întreprinse față de angajat nu au legătură cu avertizarea de integritate sau implicarea acestuia în orice calitate în raport cu o avertizare de integritate. În caz contrar, faptele angajatorului se consideră răzbunare.

Legea prevede următoarele garanții de protecție împotriva răzbunării de care beneficiază avertizorul de integritate: 

  • transferul avertizorului de integritate, pe perioada examinării cererii de acordare a protecției, într-o altă subdiviziune a entității publice sau private în care activează, cu menținerea specificului de activitate;
  • transferul persoanei care întreprinde acțiuni de răzbunare. În caz de nerespectare a acestei cerințe, transferul are loc într-o altă subdiviziune care desfășoară o activitate conexă, pentru a exclude sau a limita influența persoanei care s-a răzbunat în legătură cu dezvăluirea practicilor ilegale ;
  • sancționarea persoanei care s-a răzbunat în legătură cu dezvăluirea practicilor ilegale ;
  • sancționarea conducătorului entității publice sau private pentru neasigurarea măsurilor de protecție;
  • anularea sancțiunii disciplinare, constatată de către angajator sau, după caz, de către instanța de contencios administrativ, care i-a fost aplicată angajatului ca urmare a unei dezvăluiri în interes public făcute cu bună-credință;
  • despăgubirea prejudiciilor materiale şi morale suportate în urma răzbunării.

Neasigurarea măsurilor de protecție a funcționarului public (adică neasigurarea măsurilor stabilite de lege pentru protecția avertizorului de integritate) constituie contravenție care se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale (1500 MDL până la 4500 MDL, aprox. de la 75 EUR până la 225 EUR) aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Centrul Național Anticorupție este autoritatea competentă să examineze contravenția supra și să aplice sancțiuni respectiv.

Pe de altă parte, autoritatea de protecție (adică angajatorul sau Avocatul Poporului) poate retrage protecția acordată în cazul dacă constată ulterior:

  • dezvăluirea practicilor ilegale a fost făcută cu rea-credință, adică informația comunicată este incorectă (neveridică) sau falsă;
  • pretinsa răzbunare nu este reală;
  • nu există legătură de cauzalitate între dezvăluirea de interes public și pretinsa răzbunare.