Procedurile avertizării de integritate

Dezvăluirea practicilor ilegale poate fi internă (comunicată angajatorului), externă (comunicată Centrului Național Anticorupție) şi publică.

Angajatul poate alege dacă să raporteze intern sau extern dezvăluirile practicilor ilegale. Angajatul poate decide să raporteze mai degrabă extern decât intern dezvăluirile practicilor ilegale, atunci când:

  1. consideră că angajatorul ar putea fi implicat în practicile ilegale dezvăluite;
  2. consideră că există riscul nerespectării confidențialității datelor sale;
  3. consideră că există riscul pierderii, al dispariției sau al distrugerii probelor;
  4. angajatorul nu i-a asigurat înregistrarea dezvăluirii practicilor ilegale în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale şi al avertizărilor de integritate sau nu l-a informat cu privire la rezultatele examinării avertizării de integritate în termen de 30 zile (care poate fi prelungit până la 60 zile) de la data înregistrării avertizării de integritate.

Dezvăluirile practicilor ilegale sunt făcute de către avertizorii de integritate fie:

  1. în scris (pe hârtie) prin completarea și semnarea unui formular (https://www.cna.md/pageview.php?l=ro&idc=183&t=/Avertizorii-de-integritate/Depune-o-avertizare/In-scris&;) de către angajat;
  2. electronic, prin sistemul de dezvăluire online disponibil https://www.cna.md/practicailegala.php?l=en&idc=181&t=/Integrity-Whistleblowers/Report-whistleblowing/Online&;; 
  3. prin intermediul liniilor telefonice anticorupție ale angajatorilor, sau
  4. linie telefonică dedicată (la nivel național) anticorupție a Centrului Național Anticorupție (https://www.cna.md/pageview.php?l=en&idc=182&t=/Integrity-Whistleblowers/Report-whistleblowing/Phone/Disclosing-illegal-practices-at-the-National-Anticorruption-Line/). 

În cazul în care dezvăluirea practicilor ilegale a fost făcută electronic (prin e-mail) sau prin liniile telefonice dedicate anticorupție ale autorităților de examinare (angajatorii sau Centrul Național Anticorupție), dezvăluirea făcută de avertizorul de integritate va fi înregistrată în mod corespunzător de către persoana responsabilă sau de către operatorul liniei telefonice.

Toate raportările făcute se înregistrează în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale şi al avertizărilor de integritate, ţinut de către angajatori şi de Centrul Național Anticorupție.

Angajatorii sunt responsabili pentru înregistrarea și documentarea dezvăluirilor interne. Centrul Național Anticorupție este autoritatea responsabilă pentru înregistrarea (și documentarea) dezvăluirilor practicilor ilegale externe transmise de avertizorii de integritate în scris prin intermediul sistemului electronic de dezvăluire online, precum și a celor primite prin linia telefonică națională anticorupție și a prin intermediul dezvăluirilor publice.

Rapoartele interne sunt depuse la angajatori. Angajatorii, în calitate de autoritate responsabilă pentru dezvăluirile interne, sunt obligați prin lege:

  • să adopte actele administrative de stabilire a regulilor de depunere și de înregistrare a avertizărilor de integritate, examinarea lor şi de asigurare a protecției angajaților (agenților publici);
  • să desemneze structura specializată responsabilă de înregistrarea avertizărilor de integritate;
  • să asigure, personal sau, după caz, prin intermediul structurii specializate, înregistrarea în condiții de confidențialitate a avertizărilor de integritate depuse de către agenții publici în registrul avertizărilor de integritate al entității publice.

Angajatorii (ca autoritate responsabilă de examinarea dezvăluirilor interne) sunt obligați să asigure examinarea avertizării de integritate și să informeze avertizorul de integritate despre rezultatele examinării în termen de 30 de zile de la data înregistrării în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale și al avertizărilor de integritate în scris sau prin telefon. În cazul în care termenul de 30 de zile este insuficient, acesta poate fi prelungit cu încă 30 de zile, despre care avertizorul de integritate va fi informat corespunzător.

Angajatorul transmite organului de urmărire penală competent informația (raportul) privind dezvăluirea practicilor ilegal, dacă consideră că există temeiuri suficiente sau o suspiciune rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune sau o contravenție, după caz. În acest caz, avertizorul de integritate este informat în termenele menționate mai sus cu privire la examinarea informației privind dezvăluirile practicilor ilegale conform prevederilor Codului de procedură penală sau Codului contravențional. Dacă în baza avertizării de integritate este pornit un proces contravențional sau penal, avertizorul de integritate este informat că avertizarea de integritate va fi examinată în condițiile și termenele Codului contravențional sau ale Codului de procedură penală al Republicii Moldova. 

Angajatorii sunt obligați să informeze Centrul Național Anticorupție cu privire la informațiile primite de la avertizorii de integritate cu privire la manifestările de corupție semnalate, dacă aceste informații întrunesc elementele unei infracțiuni sau contravenții și dacă aceste informații nu au fost comunicate Centrului direct de către avertizorii de integritate sau, în mod special, la solicitarea acestora.

Raportarea externă a dezvăluirilor practicilor ilegale se face către Centrul Național Anticorupție. Centrul Național Anticorupție asigură înregistrarea și examinarea ulterioară a dezvăluirilor externe și/sau publice ale practicilor ilegale primite în scris prin sistemul electronic de dezvăluire online sau prin linia telefonică națională dedicată anticorupție.

Prevederile care reglementează dezvăluirile interne sunt aplicabile și dezvăluirilor externe ale practicilor ilegale.

Centrul Național Anticorupție, în calitate de autoritate responsabilă de examinarea dezvăluirilor externe a practicilor ilegale transmite cazul atunci când nu constituie vreo formă de manifestare de corupție, în termen de 3 zile lucrătoare, altor entități publice, potrivit competențelor, responsabile de protecția împotriva încălcărilor de mediu, a încălcărilor drepturilor şi libertăților fundamentale ale persoanei, a celor ce țin de securitatea națională.

Angajatorii (în calitate de autoritate responsabilă de examinarea dezvăluirilor interne) sunt obligați să tragă la răspundere disciplinară persoanele responsabile din cadrul structurii specializate pentru neasigurarea înregistrării şi examinării avertizărilor de integritate ale agenților publici, pentru necomunicarea rezultatului examinării avertizării de integritate în termenul legal, precum şi pentru neasigurarea protecției datelor cu caracter personal ale avertizorului de integritate.

Încălcarea procedurii de primire, cercetare și examinare a rapoartelor poate trage răspunderea autorității responsabile de examinare (angajatorul/conducătorul entității publice sau private) conform procedurilor penale, contravenționale sau disciplinare.