Informații de bază referitoare la avertizările de integritate

Potrivit Legii nr. 122 din 12 iulie 2018 privind avertizorii de integritate (în continuare Legea), dezvăluirea cu bună-credință de către un angajat a unei practici ilegale ce constituie o amenințare sau un prejudiciu adus interesului public reprezintă avertizare de integritate. Avertizorul de integritate este angajat în cadrul unei entități publice sau privată care face o dezvăluire de integritate.

Practicile ilegale pot fi dezvăluite și, anume avertizarea de integritate poate fi făcută de către o persoană fizică care în ultimele 12 luni:

  1. este sau a fost salariat angajat în raport de muncă cu un angajator (entitate publică sau private, inclusiv organizație neguvernamentală), în sensul legislației muncii;
  2. este sau a fost stagiar ori voluntar angajat în raport cu un angajator (entitate publică sau privată, inclusiv organizație neguvernamentală);
  3. are sau a avut raporturi juridice contractuale, civile cu un angajator (entitate publică sau private, inclusiv organizație neguvernamentală).

Salariatul (și alte categorii menționate mai sus care pot face o avertizare de integritate) care, în legătură cu avertizarea integrității pe care a făcut-o, este supus răzbunării (prin acțiuni, omisiuni sau amenințări) din partea angajatorului sau a unei alte persoane din cadrul unei entități publice sau private în care își desfășoară activitatea, are dreptul de a solicita protecție din partea autorităților.

În plus, funcționarii publici care au raportat influență necorespunzătoare sau alte încercări de a-i implica în acte de corupție pot fi recunoscuți ca avertizori de integritate și pot fi protejați, în condițiile prezentei legi, dacă nu beneficiază de protecție în calitate de martor și/sau de parte vătămată în cadrul unui proces penal.

Legea mu reglementează avertizarea de integritate anonimă.

Potrivit Legii, identitatea angajatului care a dezvăluit practici ilegale nu va fi divulgată și comunicată persoanelor bănuite de săvârșirea de asemenea practici ilegale dacă angajatul însuși nu dezvăluie sau nu comunică identitatea sa.

Datele cu caracter personal pot fi divulgate doar în cazul urmăririi penale pornite în  baza  dezvăluirii ale practicilor ilegale de interes public. În acest caz, avertizorul de integritate este audiat în calitate de martor în condițiile prevederilor Codului de procedură penală, sau după caz ale Codului contravențional. În cazul în care un avertizor de integritate este recunoscut ca martor sau parte vătămată în cadrul procesului penal, acesta poate solicita protecție în conformitate cu Legea nr. 105/2008 cu privire la protecția martorilor și altor participanți la procesul penal.

Disclosure of the identity of the integrity whistleblower to persons allegedly responsible for illegal practices which he/she invokes involves liability for disciplinary misconduct and/or an offence.

Potrivit Legii, avertizorul de integritate poate raporta manifestări de corupție, conform prevederilor Legii integrității nr. 82/2017, încălcări de mediu, încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, celor ce țin de securitatea națională, precum și alte încălcări, acțiuni sau inacțiuni care amenință sau prejudiciază interesul public.

Clauzele de confidențialitate și secret profesional dintre angajator și angajat nu vor împiedica dezvăluirea practicilor ilegale.

Manifestările de corupție includ acte de corupție, acte conexe corupției, atât ca infracțiuni și contravenții, cât și faptele de coruptibile (inclusiv contravenții și abateri /încălcări disciplinare).

Public interest is the general interest for developing the wellbeing of the society as a whole and for fulfilling the legitimate private interests, secured through the operation of public and private entities and by exercise of the service duties of the given entities’ agents in strict conformity with the legal provisions, in efficient and economical way in terms of resource use.

Interesul public este interesul general pentru dezvoltarea bunăstării societății în ansamblu și pentru îndeplinirea intereselor private legitime, asigurate prin funcționarea entităților publice și private și prin exercitarea atribuțiilor de serviciu ale agenților entităților date în strictă conformitate cu prevederile legale, in mod eficient si economic in ceea ce privește utilizarea resurselor.

Pentru a fi înscrisă în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale şi al avertizărilor de integritate și pentru a fi recunoscută ca avertizare de integritate, dezvăluirea practicilor ilegale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să fie făcută de un angajat al unei entități publice sau private;
  2. să se refere la activitatea entității al cărei angajat este;
  3. să conțină informații/probe despre practicile ilegale și prejudicierea reală, iminentă sau potențială a interesului public;
  4. persoana care face dezvăluirea trebuie să se identifice (nume, prenume, locul de muncă, date de contact, iar în cazul adresării în scris a avertizării de integritate – și semnătura).

Information/evidence is needed for consideration of the disclosure of illegal practices as whistleblowing and for further benefiting from the retaliation protection measures. 

Sunt necesare informații/probe pentru a considera dezvăluirea practicilor ilegale ca avertizare de integritate și pentru a beneficia în continuare de măsurile de protecție împotriva răzbunării.

Angajatul trebuie să acționeze cu bună-credință atunci când dezvăluire practici ilegale. Buna-credință reprezintă un standard de conduită, exprimat prin corectitudine, onestitate și responsabilitate și se prezumă a fi veridică până la proba contrarie.

Angajatul se consideră că acționează cu bună-credință dacă:

  • dezvăluirea practicii ilegale pe care a făcut-o este veridică sau
  • are convingerea rezonabilă că este veridică și amenință sau prejudiciază interesul public.

Protecția avertizorilor de integritate este administrativă și poate fi solicitată de la angajator, în cazul dezvăluirilor interne ale practicilor ilegale și de la Avocatul Poporului, în cazul dezvăluirilor externe și publice ale practicilor ilegale. Protecția este solicitată în cazul măsurilor de răzbunare ca urmare a dezvăluirii unor practici ilegale.

Protecția depinde de recunoașterea statutului de avertizor de integritate, cu excepția cazurilor de încălcări în masă descoperite de către Avocatul Poporului care acționează ulterior.

Măsurile de protecție a avertizorilor de integritate pot include asigurarea transferului la un alt loc de muncă, cu acordul avertizorului de integritate, neaplicarea  (anularea) sancțiunilor disciplinare aferente avertizării de integritate depusă cu bună-credință și altele.

Legea integrității nr. 82/2017 prevede răspunderea disciplinară a agenților publici pentru transmiterea de informații neveridice la depunerea avertizărilor de integritate.

Angajatorii sunt obligați să tragă la răspundere disciplinară agenții publici în privința cărora a fost demonstrate rea-credința la depunerea avertizărilor de integritate ce conțin informații neveridice.

Legea prevede că protecția acordată avertizorilor de integritate împotriva răzbunării poate fi retrasă dacă: 

  1. informaţia comunicată nu este veridică, inclusiv se demonstrează că angajatul cunoștea sau trebuia să cunoască despre caracterul fals al conţinutului dezvăluirii sale (dezvăluirea nu este făcută cu bună-credinţă);
  2. pretinsa răzbunare nu este reală;
  3. între dezvăluirea de interes public şi pretinsa răzbunare nu există legătură de cauzalitate.

De regulă, angajații nu pot fi trași la răspundere disciplinară pentru dezvăluirea cu bună-credință a practicilor ilegale. Răspunderea civilă și penală în legătură cu avertizarea de integritate nu sunt reglementate în acest context.